Auditen volgens de tracermethodiek

Zoekt u een auditmethodiek waarbij de patiënt écht centraal staat?

Auditen volgens de tracermethodiek

Uw organisatie wil de focus van de interne audits meer leggen op het primair proces. Dat kan met de tracermethodiek. Als auditor volg je bij een patiënttracer het logistieke pad van de patiënt of cliënt. Indien mogelijk spreken de auditoren ook met de (familie van de) patiënt. Bij een systeemtracer is de audit gericht op een systeem, proces of onderwerp.

 • Om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de praktijk gaan auditoren zonder afspraak op pad en spreken ze met de medewerkers die bij de zorg van de betreffende patiënt(en) betrokken zijn geweest. In de accreditatieprocessen van het NIAZ en JCI speelt de tracermethodiek een belangrijke rol in het toetsen van afspraken en normelementen. Maar ook los van deze keurmerken is de tracermethodiek een goede aanvulling op het auditsysteem. Tijdens deze training leert u hoe u als auditor een tracer opzet, uitvoert en rapporteert. De training is praktisch en interactief van aard. Vanuit de theorie gaat u aan de slag met uw eigen procedures en formats. Daarnaast kunt u eigen praktijksituaties inbrengen en hierover sparren met vakgenoten uit andere zorgorganisaties.

  Benieuwd naar meer informatie over deze training en ons complete trainingsaanbod interne audits? Download hiernaast onze folder.

  Wilt u alvast weten wat 5 belangrijke redenen zijn om te auditen volgens de tracermethodiek? Bekijk dan de Webinar hieronder.

  Webinar: 5 redenen om te auditen volgens de tracermethodiek

 • Na afloop van de training:

  Bent u in staat om succesvol een audit volgens de tracermethodiek voor te bereiden, uit te voeren en te rapporteren. Hierdoor draagt u bij aan kwaliteitsverbetering vanuit de ogen van de patiënt.

 • Aan bod komt:

  Tracermethodiek

  • Doel en toegevoegde waarde van de tracermethodiek (patiënt tracers en systeem tracers).
  • Overeenkomsten en verschillen tussen tracers en andere vormen van auditen.
  • Het proces van een patiënt en systeem tracer.

  Auditvaardigheden tracermethodiek

  • Hoe richt u een goede tracer in?
  • Wat voor type vragen stelt u aan welke auditee?
  • Hoe herkent u risico’s in processen en thema’s en vraagt u daarop door?
  • Hoe rapporteert u duidelijk en overzichtelijk de bevindingen die betrekking hebben op een breed proces?
 • Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met u in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar uw wensen en naar de situatie binnen uw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (u en) uw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina leest u meer over de mogelijkheden.

  Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

 • Voor wie? Ervaren interne auditoren, kwaliteitsmanagers/-adviseurs en kwaliteitsmedewerkers in de zorgsector.

  Investering: € 440,- per persoon (Q-Academy is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal. Tijdens de training verzorgen wij een dagarrangement dat bestaat uit koffie, thee en een uitgebreid lunchbuffet.

  Studiebelasting: 6 uur in totaal.

  Locatie: Oudlaan 4, Utrecht.

  Accreditatiepunten
  Eendaagse training: 6 ABAN (medisch specialisten) en 6 V&VN (verpleegkundigen)
  Tweedaagse (incompany) training: 12 ABAN (medisch specialisten) en 13 V&VN (verpleegkundigen)

  Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.