HFMEA (light)

Breng uw risico’s in kaart en verbeter uw cliënt- en patiëntveiligheid

HFMEA (light)

HFMEA (ook wel bekend als SAFER) staat voor Health Failure Mode and Effect Analysis en is een methodiek om een Prospectieve Risico-inventarisatie (PRI) uit te voeren. Met HFMEA inventariseert u voor alle stappen in een proces de mogelijke risico’s, faalwijzen en oorzaken. Aan de hand hiervan kunt u verbetermaatregelen in cliënt- en patiëntveiligheid treffen en fouten voorkomen.

 • Door de HFMEA-methodiek in te zetten, inventariseert u voor alle stappen in een proces de mogelijke risico’s, faalwijzen en oorzaken. U krijgt een breed scala aan oorzaken waarvoor u maatregelen kunt treffen om zo verbeteringen in cliënt- en patiëntveiligheid te realiseren en fouten te voorkomen.

  HFMEA light

  Met de traditionele HFMEA-methode gaat u voor alle stappen van een proces na wat de risico’s zijn. Dit blijkt in de praktijk tijdsintensief en daarom heeft Q-Consult Zorg de HFMEA light-methodiek ontwikkeld. Met deze methode benoemt u alleen de risico’s, oorzaken en faalwijzen voor de meest kritische stappen in een proces. Zo krijgt u inzicht in de belangrijkste oorzaken van (mogelijke) fouten en kunt u een overzichtelijk aantal verbetermaatregelen treffen. Hierdoor realiseert u daadwerkelijk in korte tijd kwaliteitsverbeteringen

  Oefenen met de methodiek

  In de training maakt u kennis met de HFMEA- of de HFMEA light-methode. U leert hoe u per stap (systematisch en uitvoerig) van een kritisch proces tot verschillende oorzaken en verbetermaatregelen komt.

  In de training HFMEA light ontwikkelt u bovendien vaardigheden om te prioriteren op de belangrijkste processtappen, faalwijzen en oorzaken.

  U leert door te oefenen met een proces uit uw eigen organisatie. Hierdoor bent u na de training in staat de HFMEA light toe te passen in uw eigen praktijk. De training is praktisch en interactief van aard. Vanuit de theorie gaat u aan de slag met uw eigen procedures en formats.

  Benieuwd naar andere trainingen op het gebied van risico- en veiligheidsmanagement? Download hiernaast onze folder.

 • Na afloop van de training bent u in staat de HFMEA (light) toe te passen in uw organisatie.

 • Aan bod komt:

  • Theorie HFMEA (light)
  • Doel en toegevoegde waarde van de HFMEA (light).
  • Overeenkomsten en verschillen tussen de traditionele methode en de lightversie.
  • Stappen van de HFMEA (light).
  • Resultaten van de HFMEA (light).
  • Opvolgen en monitoren van de getroffen verbetermaatregelen.
  • Uitvoeren van de HFMEA (light): hoe bepaalt u de meest risicovolle stappen in een proces? Hoe inventariseert u per processtap de faalwijzen? Hoe bepaalt u per faalwijze de mogelijke oorzaken? Hoe bepaalt u voor welke oorzaken u verbetermaatregelen moet treffen? Hoe bepaalt u het effect van en de kans op risico’s? Hoe prioriteert u risico’s en formuleert u de belangrijkste verbetermaatregelen?
 • Deze training bieden wij incompany aan. Voorafgaand aan de training gaan wij met u in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar uw wensen en naar de situatie binnen uw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (u en) uw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.

  Op onze incompany-pagina leest u meer over de mogelijkheden.

  Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

 • Voor wie is deze training bedoeld? Kwaliteits- en veiligheidsadviseurs/-managers in de zorgsector en iedereen die een rol heeft bij het begeleiden en/of uitvoeren van risico-inventarisaties en analyses (bijvoorbeeld leden van een incidentencommissie).

  Investering: afhankelijk van het programma. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en/of een prijsvoorstel.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor u?
 • PRISMA
    PRISMA
  Training Incompany
 •   Basistraining calamiteitenonderzoek
  Basistraining 29 oktober 2020