Opleiding tot medisch codeur (ICD-10)

Om de best mogelijke zorg te kunnen verlenen, is het van groot belang dat medische gegevens op uniforme wijze worden geadministreerd. Dat geldt ook voor medische codes, die onmisbaar zijn voor benchmarks en andere cijfers waarmee ziekenhuizen onderling vergeleken kunnen worden.

 • De medisch codeur levert daaraan een belangrijke bijdrage door medische gegevens te coderen voor medisch wetenschappelijk onderzoek en managementinformatie en die te verwerken in de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) met behulp van de daarvoor beschikbare systemen. Maar van een goede medisch codeur wordt meer verwacht dan het van codes voorzien van medische diagnoses. Zo moet hij of zij goed op de hoogte zijn van de meest uiteenlopende ziektebeelden met de bijbehorende codering en als geen ander wegwijs zijn in het medische jargon.

  Inhoud en duur
  In de opleiding tot medisch codeur van Kiwa komen de theorie en praktijk van de medische codering van diagnosen aan de orde. Na afloop van de opleiding beheerst u de ontsluiting van de ICD-10 en bent u bekend met de te hanteren definities en codeerregels. De opleiding medisch codeur is compact en toegespitst op de dagelijkse praktijk van het coderen. De opleiding omvat 17 dagdelen verdeeld over 9 lesdagen (incl. examen). Houd daarnaast ook rekening met circa 10-12 uur per week thuisstudie.

  De basisopleiding medisch codeur van Kiwa Training is bedoeld voor medewerkers van de afdeling zorgadministratie/-registratie, polikliniekassistenten en voor andere zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor medische codering en de registratie daarvan. Voor de opleiding medisch codeur is kennis van ziekteleer en medische terminologie noodzakelijk. U haalt het meeste profijt uit uw ICD-10 cursus als u het geleerde meteen in de praktijk toe kunt passen. Een toelatingstoets kan onderdeel zijn van de inschrijfprocedure.

 • Na afloop van de Medisch Codeur opleiding beheerst u de ontsluiting van de ICD-10 (de internationale statistische classificatie van ziekten en met gezondheid verband houdende problemen, tiende revisie).

 • Deze training wordt verzorgd door onze samenwerkingspartner Kiwa Training.

  Voor wie is deze training bedoeld? De basisopleiding medisch codeur van Kiwa Training is bedoeld voor medewerkers van de afdeling zorgadministratie/-registratie, polikliniekassistenten en voor andere zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor medische codering en de registratie daarvan.

  Inhoud en duur: in de opleiding tot medisch codeur komen de theorie en praktijk van de medische codering van diagnosen aan de orde. Na afloop van de opleiding beheerst u de ontsluiting van de ICD-10 en bent u bekend met de te hanteren definities en codeerregels. De opleiding medisch codeur is compact en toegespitst op de dagelijkse praktijk van het coderen. De opleiding omvat 17 dagdelen verdeeld over 9 lesdagen (inclusief examen). Houd daarnaast ook rekening met circa 10-12 uur per week thuisstudie.

  Het lesmateriaal voor de cursus bestaat uit:

  • Een syllabus (bij de cursusprijs inbegrepen).
  • De boekenreeks ICD-10, drie delen, uitgegeven door het RIVM (zelf door cursist/organisatie te bestellen bij uitgever BSL).

  * Wij raden aan de boekenreeks pas te bestellen als bekend is dat de opleiding definitief doorgaat.

  Investering: € 2.360,- exclusief btw, per persoon. Deze investering is inclusief lesmateriaal en dagarrangement.

  Locatie: Apeldoorn

  Deelnamebewijs: na afloop van de opleiding ontvangt de deelnemer een diploma.

  Inschrijven: u kunt zich inschijven voor deze opleiding op de website van Kiwa Training.

  Neem voor meer informatie over deze opleiding contact op met Kiwa Training.

Ook interessant voor u?
 • DBC’s: verdieping en verbreding
    DBC’s: verdieping en verbreding
  Verdiepingstraining 16 juni 2020
 • Stoomcursus DBC's
    Stoomcursus DBC's
  Basiscursus 11 juni 2020