Online workshop Introductie in integraal capaciteitsmanagement

De Nederlandse zorg is veelal georganiseerd in afdelingen, terwijl patiëntenzorg over de verschillende afdelingen heen plaatsvindt. Om echt bij de zorgvraag aan te kunnen sluiten, is het daarom noodzakelijk (en logisch!) om de zorg ook integraal vorm te geven. Wat is integraal capaciteitsmanagement precies? Welke basisprincipes liggen eraan ten grondslag en aan welke randvoorwaarden moet jouw organisatie voldoen om dit te realiseren?

 • Integraal capaciteitsmanagement (ICM) zorgt voor inzicht in en grip op de beschikbare capaciteiten binnen de gehele organisatie. Het stelt je in staat een optimale afstemming op de zorgvraag te realiseren. In de praktijk blijkt het echter lastig om de silo’s te doorbreken en capaciteiten integraal in te richten.

  In deze online workshop (met live trainer) nemen we je mee in de basisprincipes die ten grondslag liggen aan integraal capaciteitsmanagement. Welke ingrediënten zijn nodig voor integraal capaciteitsmanagement en welke keuzes kan je hierin maken? De workshop praktisch en interactief van aard. Theorie wordt afgewisseld met oefeningen en actieve werkvormen en we nemen je mee in de theorie van capaciteitsmanagement door je dit zelf te laten ervaren via een simulatiespel. 

 • Na afloop van de workshop:

  • Ben je bekend met het begrip integraal capaciteitsmanagement en wat dit allemaal omvat.
  • Ken je de basisprincipes van zorglogistiek.
  • Weet je welke stappen nodig zijn voor het organiseren van integraal capaciteitsmanagement binnen jouw organisatie.
  • Theorie, basisprincipes en randvoorwaarden.
  • Spel: Theory of constraints.
  • Elementen organisatie integraal capaciteitsmanagement.
  • Stappenplan integraal capaciteitsmanagement.
 • Deze training is ook geschikt voor incompany-doeleinden. Voorafgaand aan de training gaan wij met jou in gesprek om het kennisniveau van de deelnemers en de specifieke leerdoelen voor de groep vast te stellen. Wij maken het programma vervolgens op maat naar jouw wensen en naar de situatie binnen jouw organisatie en/of afdeling. Opdrachten en casussen worden gebaseerd op vraagstukken waar (jij en) jouw collega’s in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Op deze manier blijft de materie dus heel herkenbaar. Desgewenst kunnen er ook andere aanverwante onderwerpen in het programma worden verwerkt.
  Op onze incompany-pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wij verzorgen onze incompanytrainingen ook online, met een live trainer. Online is net zoveel mogelijk in een training als offline: plenaire sessies, sessies en opdrachten in groepjes (break-out rooms) en verschillende discussie- en werkvormen. Wij garanderen dat deze online dag net zo interactief en effectief is als offline. De afgelopen maanden hebben wij veel instellingen naar volle tevredenheid getraind.

  Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Voor wie is deze workshop bedoeld? Voor professionals binnen ziekenhuizen die een rol hebben of willen aannemen op het gebied van integraal capaciteitsmanagement, zoals capaciteitsmanagers, capaciteitsadviseurs, beleidsadviseurs, zorgmanagement, afdelingsmanagers- of hoofden.

  Investering: € 245,- per persoon (Q-Academy is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal.

  Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.

Ook interessant voor u?
 •   Capaciteitsmanagement op de polikliniek
  Training 6 oktober 2020
 • Opleiding Integraal capaciteitsmanagement (ICM)
    Opleiding Integraal capaciteitsmanagement (ICM)
  Opleiding 25 januari 2021