Intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloer

Lean management (of Lean) wordt sinds enkele jaren toegepast in de zorg. De aandacht hiervoor groeit nog steeds. Zo blijkt onder andere uit de vele publicaties en symposia. En terecht, Lean biedt een mooie belofte voor ‘meer doen met minder’. Misschien zijn er al Lean projecten in uw instelling. Ongetwijfeld zijn er medewerkers getraind in Lean methoden en instrumenten en zijn er al successen geboekt. Maar hoe houd je de verbeteringen vast op de lange termijn? Hoe ga je om met meer afdelingsoverstijgende problemen? Een van de sleutelelementen hierin blijkt de rol van de leidinggevenden, op verschillende niveaus.

 • Op basis van eerdere trainingen en vele gesprekken in verschillende zorginstellingen, zien we dat er behoefte is aan ondersteuning van (met name operationeel) leidinggevenden in het vasthouden van het Lean-gedachtegoed op de lange termijn. Er blijkt behoefte aan meer praktische instrumenten en kennisuitwisseling bij het ‘hoe’ van Lean levend houden, op een diepgaander manier dan tijdens een congres wordt bereikt. Om in deze behoefte te voorzien, organiseert Q-Academy de intervisieserie Lean leiderschap op de werkvloer. Deze serie bestaat uit vier bijeenkomsten, waarin we met een vaste groep van 6 tot 8 personen discussiëren over het thema. Uw eigen praktijk staat daarbij centraal.

  “Ik neem veel mee uit de intervisieserie, aanvulling op kennis. Door intervisie ook verbeterpunten voor persoonlijk functioneren. Heel veel tips ontvangen, waarvan ik een aantal in praktijk heb gebracht.”

  Voor wie is deze training bedoeld?
  Leidinggevenden uit alle sectoren van de zorg.

 • Elke bijeenkomst start met een korte inleiding over een ‘Lean leadership’ methode of instrument. Hierna wordt, op basis van uw eigen casuïstiek, kennis gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van de 5S discipline, het levend houden van het verbeterbord, met de handen op de rug leiden van een verbeterproject, etc. Aan het eind van de bijeenkomst sommen we de geleerde lessen, tips en tricks op en zorgen de trainers voor een schriftelijke samenvatting. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst vult u de Lean Check up in. Deze statusbepaling geeft inzicht in de huidige en gewenste situatie van thema’s rondom Lean.

  De bijeenkomsten worden begeleid door Ruben van Zelm, senior consultant en trainer bij Q-Consult Zorg en Lean Six Sigma black belt.

  Deelnemers aan de eerdere intervisieserie waarderen de “combinatie van kennis delen en ervaringen uitwisselen en spiegel voorhouden”. Ook vonden zij de groepsgrootte bepalend: veilig genoeg om de persoonlijke situatie te bespreken.

  Bijeenkomst 1

  • Korte inleiding
  • Opfrissen belangrijkste principes & casus deelnemers

  Bijeenkomst 2

  • Verbeterborden en –rondes & casus deelnemers
  • Take home: verbeter en coachings Kata

  Bijeenkomst 3

  • Dagelijks ‘Gemba’ management & casus deelnemers
  • Take home: vijf principes van dagelijks management voor uw situatie

  Bijeenkomst 4

  • Policy Deployment & open discussie
  • Take home: visueel management
 • Deze training is ook geschikt voor incompany doeleinden. Wij maken het programma op maat naar de situatie in uw organisatie.

 • Voor wie? Leidinggevenden uit alle sectoren van de zorg.

  Investering: € 195,- per persoon (Q-Academy is vrijgesteld van btw). Deze investering is inclusief lesmateriaal. Tijdens de training verzorgen wij een middag-/avondarrangement dat bestaat uit koffie, thee, fris en een broodmaaltijd.

  Locatie: Oudlaan 4, Utrecht.

  Annuleren en doorschuiven: lees hier onze algemene voorwaarden voor open trainingen.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.