Playing the Game: Maatschappelijk Innoveren

Waarom verlopen fusiebesprekingen de ene keer soepel en de andere keer stroef? Moet je een nieuwe markt betreden als de concurrent zijn prijs verlaagt of kun je beter afwachten? Een partnerschap vereist vertrouwen, maar hoe werkt dat precies? Hoe transformeer je een win-lose- naar een win-winsituatie?

 • De antwoorden op bovenstaande vragen hangen sterk samen met het bepalen van een juiste strategie. Het is nu mogelijk om aan je strategie te werken aan de hand van de zogeheten ‘speltheorie’ met andere spelers in een uitdagende omgeving. De speltheorie bestudeert de onderliggende logica van onderhandelen, belangenconflicten en samenwerking. Ze wordt gebruikt op tal van gebieden: voor een bedrijf om een strategie te ontwikkelen in een concurrerende markt, in de politiek om internationale relaties te versterken en zelfs in de biologie om de verspreiding van soorten te begrijpen.

  Traditioneel wordt deze speltheorie onderwezen op veel top MBA-opleidingen voor de profit sector, maar er is nu ook een opmars gaande in de non-profit wereld. De theorie biedt zowel tools om concurrentie aan te gaan als om een productieve samenwerking op te zetten. In ‘Playing the game - Maatschappelijk innoveren’ leert u hoe u deze tools praktisch kunt inzetten in uw werkomgeving.

  Voor wie is deze training bedoeld?
  De training richt zich op het management van zorg & welzijn en gemeenten. Naast individuele deelname, bieden wij de mogelijkheid om met een afvaardiging van uw organisatie deel te nemen, zodat u direct uw eigen casuïstiek kunt toepassen in de training (maximaal drie personen).

  De training wordt georganiseerd door Q-Academy en Participe, in samenwerking met de TU Delft.

 • Aan bod komt:

  In ‘Playing the game - Maatschappelijk innoveren’ leert u hoe u de tools praktisch kunt inzetten in uw werkomgeving. Dit doen we aan de hand van 4 onderdelen:

  • Integrale wijkteams: Voorbeeldcasuïstiek van transformatie(s) en nieuwe samenwerkingsverbanden in het sociale domein. Centrale ideeën vormen de grondstof voor de rest van de training.
  • Game Theory: Interactieve workshop met daarin de highlights uit de recente wetenschappelijke literatuur op een overzichtelijke en bruikbare wijze samengevat. Hoe dit in de praktijk allemaal werkt, moet je ervaren! Ervaren door typische situaties zelf te spelen en door dilemma’s uit de eigen praktijk te analyseren met het instrumentarium van de speltheorie.
  • Intermezzo ‘Kunst van de Beweging’: Sommige concepten kun je zelfs aan den lijve ondervinden, namelijk door te bewegen. Eenvoudige oefeningen die gaan over vertrouwen, stabiliteit, souplesse en energie.
  • Serious Game: een uitgebreide game waar vanuit je eigen werkpraktijk de relatie wordt gelegd met de speltheorie. Hierdoor krijg je meer (be)grip en inzicht in het werk tijdens een verander- of transformatieproces. Via deze game wordt duidelijk hoe je dit in de praktijk brengt.

  Programma

  13.00 – 13.15 Welkom en kennismaking

  13.15 – 14.15 Interactieve workshop Game Theory

  14.25 – 15.30 Intermezzo: De kunst van de beweging

  15.30 – 16.45 Serious Game in combinatie met de eigen praktijk

  17.00 - …       Wrap up en borrel!

 • Voor wie? De training richt zich op het management van zorg & welzijn en gemeenten. Naast individuele deelname, bieden wij de mogelijkheid om met een afvaardiging van uw organisatie deel te nemen, zodat u direct uw eigen casuïstiek kunt toepassen in de training (maximaal drie personen).

  Deze unieke trainerscombinatie zorgt voor een uitdagende wisselwerking tussen theorie en praktijk.

  Neem voor meer informatie contact met ons op.